Keto naleśniki – najciekawsze przepisy na dietetyczny deser lub obiad

Przepisy w diecie ketogenicznej nie są trudne do wykonania. Keto naleśniki bez grama mąki to zdrowsza alternatywa dla przeciwników węglowodanów. Sprawdź, jak przygotować pyszny deser w parę chwil.

Keto naleśniki mogą być przygotowane na dwa podstawowe sposoby na słodko i na słono. Ciasto jest równie puszyste jak w tradycyjnym przepisie, a dodatek jajek, masła, śmietanki, serka lub innych źródeł tłuszczu, sprawia, że łatwo smażyć je na patelni. Poznaj najlepsze przepisy!

Keto naleśniki na słodko

Dieta ketogeniczna zyskała bardzo dużą popularność, głównie wśród osób aktywnych fizycznie, a także cierpiących na insulinooporność i padaczkę. Jej celem jest zastąpienie węglowodanów, innym źródłem energii tłuszczami. Bazą tej diety są nie tylko wyroby mięsne, ale także jajka, masło, orzechy, śmietana, serki np. mascarpone, oleje np. kokosowy i ryby. Keto naleśniki to kulinarny hit, który bez większego trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Naleśniki bez mąki są równie smaczne, a ponadto dostarczają energii na długi czas.

Przepis na naleśniki keto bez mąki

Składniki:

  • olej do smażenia kokosowy
  • 3 łyżki serka mascarpone;
  • 30 g masła;
  • 60 g śmietanki 18%;
  • 3 jajka;
  • szczypta cynamonu do smaku.

Wykonanie: wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju kokosowego nalewać niewielkie porcje rozrobionego ciasta. Keto naleśniki można spożywać z masłem orzechowym bez dodatku cukru.

Przepis na keto naleśniki z mąką kokosową

Składniki:

  • 120 g mąki kokosowej;
  • 3 jajka;
  • 30 g masła;
  • olej kokosowy do smażenia.

Wykonanie: składniki należy dokładnie wymieszać. Kiedy całość będzie miała lejącą konsystencję, można zacząć smażyć. Idealnie smakują na ciepło z tłustym twarogiem z odrobiną przypraw na słodko np. cynamonem i kardamonem.

Keto naleśniki na słono

Keto naleśniki można spożywać również na słono i pikantnie. Przykładem są francuskie naleśniki ketogeniczne wykonane na bazie cheddara.

Przepis na wytrawne keto naleśniki

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 100 g szynki;
  • 100 g sera typu cheddar;
  • opakowanie serka kremowego;
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon;
  • olej kokosowy do smażenia.

Wykonanie: kremowy serek należy wymieszać z jajkami. Tak gotową miksturę wlać na uprzednio rozgrzaną patelnię. Smażyć po obu stronach aż do delikatnego zarumienienia ciasta. Następnie na środek każdego naleśnika dodawać pokrojone w drobną kostkę kolejne składniki: szynkę, ser typu cheddar i odrobinę musztardy. Złożyć keto naleśnik i smażyć przez około 2 minuty, aby składniki delikatnie się stopiły. Po usmażeniu najlepiej serwować po pocięciu na trójkąty.

Zasady diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna wzbudza wiele kontrowersji. Jest bowiem bardzo restrykcyjna w utrzymaniu, a ponadto nie wolno stosować jej dłużej niż ok. 3 miesiące. Keto przepisy dostępne w internecie są niezwykle proste w przygotowaniu, a dania nie mniej smaczne niż te tradycyjne. Warto jednak pamiętać o tym, aby ten rodzaj diety przeprowadzać po wcześniejszej konsultacji z lekarzem i dietetykiem.

Na czym opiera się dieta keto?

Dieta keto opiera się na odpowiednio dobranej proporcji tłuszczów, białek i węglowodanów. Te ostatnie nie mogą przekraczać 10% codziennego menu. Jest to żywieniowa rewolucja, ponieważ w tradycyjnej diecie Polaków, cukry stanowią ponad 50% całości, a tłuszcze ok. 30%. W przypadku diety ketogenicznej tłuszcze dominują, a ich dzienna ilość przekracza 80%.

Cel diety ketogenicznej

Celem diety keto jest osiągnięcie stanu tzw. ketozy. Ma ono miejsce wtedy, gdy organizm zaczyna czerpać energię z tłuszczów, zamiast z węglowodanów. Powoduje to szybkie spalanie komórek tłuszczowych, czyli adipocytów, co jest pożądane przede wszystkim u osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Co ciekawe, przy niskim poziomie węglowodanów, zmniejsza się także uczucie głodu, co czyni tę dietę jeszcze bardziej atrakcyjną.

Co jeść w diecie ketogenicznej?

Dozwolonymi składnikami są:

  • tłuste ryby np. makrela, łosoś, sardynki;
  • dobrej jakości oleje;
  • jaja z wolnego wybiegu;
  • śmietana, jogurty i tłusty nabiał;
  • mięso, w tym wieprzowina, wołowina, drób;
  • avocado;
  • orzechy;
  • oliwa z oliwek.

Należy przy tym pamiętać, aby produkty były jak najwyższej jakości. Najlepiej, by posiadały certyfikat ekologicznych i naturalnych. Wybieraj zatem sprawdzonych, lokalnych hodowców mięsa i nabiału.

Czego nie jeść na diecie ketogenicznej?

Niedozwolonymi składnikami są:

  • owoce;
  • produkty typu light;
  • słodycze;
  • skrobia;
  • produkty pszenne.

Dieta ketogeniczna ma wiele zalet. Poza szybką utratą zbędnych kilogramów, osoby, które zwiększyły podaż tłuszczów kosztem węglowodanów, cieszą się większą energią, zdolnością do skupienia uwagi i lepiej wyrzeźbioną sylwetką (oczywiście u osób, które regularnie ćwiczą). Co więcej, poprawie ulega także samopoczucie.

Keto naleśniki, serniki, desery i inne pyszne potrawy pozwalają szybciej osiągnąć stan ketozy, a tym samym wymarzone rezultaty. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty i można eksperymentować ze smakami. Przepisy na keto naleśniki można dowolnie modyfikować, zmieniając lub dodając ulubione składniki. Hitem są naleśniki z twarożkiem i mascarpone. Na obiad idealnie sprawdzą się keto naleśniki francuskie.

Powiązane:

Archiwum: luty 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Dieta niskowęglowodanowa - ile węglowodanów jeść dziennie, aby schudnąć

Następny artykuł

Dieta ketogeniczna: wady i zalety restrykcyjnej diety niskowęglowodanowej

Zobacz też