Nutella bez cukru, czyli przepis na znany krem w znacznie zdrowszej wersji

Nutella bez cukru wydaje się czymś niemożliwym, a jednak! Obecnie na półkach sklepowych znajdziesz różne warianty: zdrowe, mniej zdrowe, wegańskie, keto, itd. Ale czy myślałeś kiedyś, by spróbować przygotować pyszną i zdrową nutellę w domu? Sprawdź przepis!

Fanów orzechowego kremu nie brakuje, a wielu z nas kojarzy się z błogim dzieciństwem. Niestety, oryginalny krem zawiera mnóstwo cukrów i niezdrowych tłuszczy. Nie tylko nie nadaje się do spożycia na diecie keto, lecz również na diecie tradycyjnej powinno się od niej stronić. Na szczęście jest wiele przepisów na zdrową nutellę bez cukru!

Dieta ketogeniczna, a słodycze

Dieta ketogeniczna należy do diet niskowęglowodanowych. W praktyce oznacza to, że bazuje na tłuszczach oraz białku. Dopuszczalna ilość węglowodanów, które można spożyć w ciągu dnia to 5% zapotrzebowania kalorycznego. Wszystko po to, by organizm wszedł w stan ketozy, czyli jako źródło energii zaczął wykorzystywać tłuszcz, zamiast węglowodanów.

Jakie słodycze można jeść?

Węglowodany to nie tylko biały cukier. Do tej grupy zaliczymy również niektóre warzywa oraz większość owoców. Na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej propozycji keto batoników lub keto ciastek, jednak wciąż wszystkie popularne czekolady, kremy czy batoniki zawierają mnóstwo cukru. Więc czy istnieją słodycze, które można jeść będą na diecie keto? Tak, wszystkie te, które z łatwością przygotujesz w domu.

Domowa nutella bez cukru

Domowa, zdrowsza wersja kremu składa się oczywiście z dużej ilości orzechów laskowych, które mają wiele wartości odżywczych, takich jak: witamina E, nienasycone kwasy tłuszczowe, potas oraz błonnik. Dodatek kakao również wzbogaci nasz domowy krem, ponieważ brązowy proszek zawiera wiele potrzebnych witamin (wit. B, wit. E, wit. A) oraz związków mineralnych (żelazo, wapń, cynk, potas i fosfor).

Szybki przepis na nutellę bez cukru

Do przygotowania kremu na ok. 5 porcji potrzeba: 110 g orzechów laskowych, 30 g kakao, 15 g erytrytolu, 15 g oleju, 15 g niesłodzonego mleka migdałowego. Na początek upraż orzechy laskowe, najlepiej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 5 min. Uprażone orzechy przełóż do blendera i miksuj do uzyskania konsystencji, przypominającej masło orzechowe. Następnie dodaj kakao, erytrytol, olej i szczyptę soli. Ponownie zmiksuj, aż składniki się połączą. Na sam koniec zacznij dolewać powoli mleko migdałowe. Krem będzie gotowy, gdy osiągnie konsystencję nutelli.

Powiązane:

Archiwum: luty 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Dieta niskowęglowodanowa - plan żywieniowy przynoszący zadziwiające efekty

Następny artykuł

Dieta ketogeniczna - przepisy i smaki dla początkujących

Zobacz też