Keto biszkopt – pyszny biszkopt kokosowy

W diecie ketogenicznej spożywa się dużą ilość zdrowych tłuszczów, ale trzeba liczyć się ze stopniowych odchodzeniem od węglowodanów lub drastycznym odejściem od węglowodanów do poziomu 5%. Keto biszkopt to ciasto na osłodzenie trudów diety.

W skrócie:

  • Keto biszkopt jest alternatywą dla tradycyjnego biszkoptu w diecie ketogenicznej i wykorzystuje mąkę kokosową zamiast mąki pszennej.
  • Biszkopt przygotowuje się z jajek, mąki kokosowej, octu jabłkowego, erytrytolu, proszku do pieczenia i sokiem z cytryny. Piecze się go przez 25-30 minut w temperaturze 180°C.
  • Do przygotowania kremu do keto tortu potrzebne są erytrytol, śmietana kremówka, mascarpone i żelatyna fix. Na wierzch tortu można dodać galaretkę bez cukru, wiórki kokosowe i truskawki.
  • W diecie ketogenicznej cukier można zastąpić substancjami słodzącymi takimi jak stewia, erytrytol lub ksylitol. Mąkę pszenną można zastąpić mąką kokosową, migdałową, sezamową lub innymi alternatywami. ✔️
  • Ochota na słodycze zwykle maleje z czasem, ponieważ poziom cukru we krwi jest ustabilizowany. W razie potrzeby można sięgnąć po orzechy makadamia, pekany lub czekoladę o wysokiej zawartości kakao. ✔️

Keto biszkopt – przepis na kokosowe ciasto z galaretką

Składniki na keto biszkopt niewiele odbiegają od tradycyjnego biszkoptu, niemniej należy użyć w tym przepisie zamiennie mąkę kokosową. Ciasto nie wychodzi tak pulchne, jak te wykonywane dotychczas, ale przełożone kremem lub bitą śmietaną smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 40-60 dkg mąki kokosowej;
  • 6 jajek;
  • skórka oraz sok z połowy cytryny;
  • 1 łyżka octu jabłkowego;
  • 1,5 łyżki zmielonego erytrytolu;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
keto biszkopt nie zawiera mąki pszennej, więc nie trzeba go mieszać w jedną stronę

Przygotowanie

Jajka należy ubić na puszystą masę, dodać ocet i sok z cytryny, skórkę z cytryny, erytrytol i proszek do pieczenia. Wymieszać i wyłożyć na formę o średnicy 24 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec od 25 do 30 minut. Świeżo upieczony keto biszkopt musi ochłonąć, zanim można na nim położyć krew czy owoce.

Uwaga

Na 100 g zawartość tłuszczu – ok. 6 g, zawartość białek ok. 4,5 g, zawartość węglowodanów ok. 4,1 g, 84 kcal.

Krem do keto tortu

Składniki na krem do keto tortu

  • 4 łyżki erytrytolu;
  • mała śmietana kremówka 30%;
  • 250 g mascarpone;
  • żelatyna fix.

Składniki na wierzch tortu

Na wierzch tortu propozycja galaretki bez cukru malinowej lub truskawkowej, wiórki kokosowe do obłożenia torciku oraz truskawki do ułożenia na wierzchu, mogą być również mrożone.

Przygotowanie

Śmietanę kremówkę należy zacząć ubijać, kiedy już się trochę ubije, trzeba zacząć dodawać po łyżce erytrytolu i ubijać dalej, dodać po łyżce mascarpone, wsypać żelatynę fix, dokładnie wymieszać. Tak przygotowany krem układa się na biszkopcie, na którym kładzie się umyte i pokrojone truskawki, następnie zalewa je tężejącą galaretką. Wstawiony do lodówki torcik biszkoptowy kolejnego dnia należy wyjąć z formy i obłożyć wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Propozycje czym zastąpić cukier w diecie ketogenicznej

cukier możesz zastąpić stewią erytrolem lub ksylitolem

Podstawową zasadą w diecie jest unikanie cukru. Na szczęście istnieje wiele substancji słodzących, którymi możemy cukier zastąpić. Należą do nich między innymi:

  • stewia, która jest 150 razy słodsza od cukru, zatem trzeba bardzo uważać przy jej użyciu, ponieważ nie jest trawiona przez ludzki organizm, posiada natomiast zerowy indeks glikemiczny (IG);
  • użyty w przepisie erytrytol, nie jest tak słodki, jak stewia, ale także dużo mniej kaloryczny od cukru i również obojętny dla poziomu cukru we krwi;
  • ksylitol ma dwa razy mniej kalorii niż cukier przy bardzo podobnej słodkości. Przy okazji zapobiega chorobom dziąseł oraz próchnicy.

Czym zastąpić mąkę pszenną?

Mąka pszenna posiada także alternatywy, do których można zaliczyć:

  • mąkę kokosową;
  • mąkę migdałową;
  • mąkę sezamową;
  • babkę jajowatą;
  • babkę płesznik.

Internet pełen jest pomysłów na ciasta w diecie ketogenicznej, co nie znaczy, że powinno się ich jeść na potęgę. Keto ciasta niech będą przyjemnością, na którą czeka się z wypiekami na twarzy.

Ochota na słodycze

Z biegiem czasu w diecie ketogenicznej apetyt na słodkie maleje, często nie ma go wcale. Dzieje się tak w momencie, kiedy zrywamy z przyzwyczajeniem do nałogu cukrowego. Detoks cukrowy, jaki serwuje nam odżywianie ketogenne, prowadzi do ustabilizowania poziomu cukru we krwi. Dzięki temu nie miewa się napadów głodu oraz dziwnych cukrowych zachcianek. 

Najlepiej byłoby zachcianki po prostu przeczekać, jeżeli jednak już nie możesz wytrzymać, zjedz bogate w zdrowe tłuszcze orzechy makadamia lub pekan. Dobrym rozwiązaniem jest też zjedzenie kawałka czekolady o wysokiej zawartości kakao. Teraz, możesz też upiec keto biszkopt, aby się zaspokoić!

Dieta ketogeniczna jest bardzo skuteczna w odchudzaniu, pamiętaj jednak, że nie może być przez każdego stosowana. Dlatego też przed jej rozpoczęciem skontaktuj się z lekarzem lub dietetykiem.

Powiązane:

Archiwum: luty 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Keto pączki – przepis na pyszne wypieki

Następny artykuł

Dieta ketogeniczna - ile węglowodanów jeść dziennie aby schudnąć i poprawić zdrowie

Zobacz też