Tahini to pasta przygotowywana na bazie nasion sezamu. Jest składnikiem wielu bliskowschodnich potraw, m.in. hummusu czy baba ghanoush. Przeczytaj nasz artykuł, by dowiedzieć się, jak ją przyrządzić!
Tahini powstaje poprzez zmielenie nasion sezamu. Dzięki tej czynności tworzy się masełko sezamowe. Oczywiście kupić gotowe tahini, jednak nie od dziś wiadomo, że domowe produkty są po prostu smaczniejsze. Aby przyrządzić pyszną pastę, będzie ci potrzebny tylko jeden składnik! Sprawdź przepis!
Tahini – czym jest?
Pasta tahini, masło sezamowe, tahina lub po prostu pasta sezamowa – to nazwy tego samego produktu, który przyrządzany jest z nasion sezamu. Najbardziej popularny jest on w kuchni bliskowschodniej. Bez niego trudno byłoby przyrządzić tradycyjny hummus czy baba ghanoush. W Europie tą pastą zajadają się przede wszystkim Grecy. Wszystko dlatego, że jest niezbędna do produkcji słynnej chałwy.
Czy tahini jest zdrowe?
Pasta tahini jest świetnym źródłem niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Nasiona sezamu składają się z 44-58% tłuszczu, 18-25% białka oraz 13-20% węglowodanów. Dodatkowo są źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia oraz witaminy E i błonnika. Pomimo dużej zawartości tłuszczu nie zawierają cholesterolu. Dodatkowo przeważa ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona sezamu są bogate w składniki mineralne i witaminy, szczególnie z grupy B.
Domowa pasta tahini – przepis
Do przygotowania domowej pasty tahini potrzebujesz:
- 180 g nasion sezamu;
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy (opcjonalnie).
- Najpierw upraż nasiona na suchej patelni.
- Przygotowany odpowiednio sezam umieść w kielichu blendera lub malaksera.
- Jeśli twój blender radzi sobie z suchymi nasionami – możesz pominąć dodanie oleju. W innym przypadku dodaj olej i miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
- Po uzyskaniu gładkiej konsystencji należy przełożyć pastę do słoika.
- Tak przygotowane tahini możesz przechowywać w lodówce do około miesiąca.
Tahini – podsumowanie
Pasta sezamowa może być świetną bazą do przyrządzenia sosów lub dressingów. Świetnie sprawdzi się w diecie keto jako polewa do sałatek lub zamiennik masła na kanapce. Tahini dodaje się również do deserów, ponieważ jest gorzka i idealnie przełamuje słodycz. Mimo dużej zawartości tłuszczu tahini to samo zdrowie! Pasta ma w sobie szereg witamin i składników mineralnych i jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Powiązane:
- Pasta kokosowa – właściwości i zastosowanie
- Śniadania na cały tydzień w diecie ketogenicznej – ketchup keto z pomidorów znakomitym dodatkiem do potraw
- Chleb majonezowy keto – na śniadanie i do pracy!
- Keto placki twarogowe (syrniki) oraz inne propozycje na keto śniadanie
- Cevapcici – przepis na bałkańskie kotleciki z mięsa mielonego z grilla
- Błonnik na keto – jaką spełnia funkcję?