Keto wigilia – przepisy niskowęglowodanowe na Boże Narodzenie

Keto wigilia wcale nie oznacza ograniczania się przez Święta. Wystarczy odpowiednio się do niej przygotować i dokonać kilku zmian w klasycznych przepisach. Poznaj nasze propozycje keto dań wigilijnych, które pokocha cała twoja rodzina.

W Święta każdy lubi pojeść, bez przejmowania się kaloriami ani odchudzaniem. Jednak stosując się do diety ketogenicznej, sprawa wygląda nieco inaczej. Wchodzenie i wychodzenie ze stanu ketozy wymaga przestawiania działania całego organizmu, co jest odczuwalne w samopoczuciu. Dlatego możesz nie chcieć odpuszczać na Święta Bożego Narodzenia. Na szczęście da się dobrze zjeść i zmodyfikować świąteczne przepisy tak, aby stały się bogatotłuszczowe. Poznaj nasze przepisy i stwórz w tym roku własną keto wigilię z daniami, które posmakują całej rodzinie.

Keto wigilia – czyli jaka?

Wigilia kojarzy się z bezcennym czasem spędzonym w rodzinnym gronie, pierwszą gwiazdką, prezentami, ale oczywiście też z pysznym jedzeniem. Wiele spośród typowych świątecznych dań zawiera niestety mąkę pszenną, która jest niedozwolona na diecie keto. W deserach oprócz niej znajdują się też oczywiście ogromne ilości cukru. Pamiętaj też o konieczności wykluczenia niektórych wysokowęglowodanowych warzyw, takich jak ziemniaki, fasola i inne strączki, dynia, bataty, kukurydza.

Jeśli udajesz się na Święta do kogoś z rodziny, prawdopodobnie będzie trzeba omijać te wszystkie pułapki. Zachęcamy jednak do przygotowania keto wigilii samodzielnie. Okazuje się, że w większości przypadków wystarczy kilka drobnych zmian, by cieszyć się tradycyjnymi, wigilijnymi smakami bez żadnych przeszkód.

Keto przystawka na Boże Narodzenie

Idealną potrawą, która może funkcjonować jako przystawka i przekąska jest paprykarz szczeciński w wersji keto, który jest też przy okazji paleo. Jest to danie proste i smaczne – wystarczy posmarować pastą ulubione keto pieczywo lub krakersy. Główną różnicą pomiędzy tą a klasyczną wersją jest brak ryżu. Możesz zastąpić go bezglutenowym makaronem shirataki w kształcie ryżu. Ewentualnie wystarczy całkowicie pominąć ten element, choć wówczas nie uzyskasz podobnej konsystencji. Do przygotowania paprykarza na keto wigilię wystarczy wymieszać, udusić i rozdrobnić poniższe składniki:

  • 6 łyżek wybranego oleju;
  • 1 cebulę;
  • 3 marchewki – co prawda lepiej ograniczać jej ilość na diecie keto, lecz jej niewielka porcja ci nie zaszkodzi;
  • 1 pora;
  • 400 ml niesłodzonej passaty pomidorowej;
  • 500 gramów dorsza;
  • 1 makrelę wędzoną;
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki;
  • 2 łyżeczki ostrej papryki;
  • 1 łyżeczkę soli;
  • 200 gramów makaronu shirataki.

Świetnymi opcjami na świąteczne przystawki są też: tatar wołowy, faszerowane jajka, sałatki, galarety mięsne lub rolady. W tym ostatnim przypadku, do stworzenia ciasta potrzebny ci będzie starty ser żółty, majonez lub śmietana i jajka. Taką masę wyłóż płasko na blasze i zapieka. Następnie z łatwością owiniesz nią farsz.

Dania wigilijne – keto przepisy na święta

Czy wiesz, że niektóre spośród tradycyjnych 12 potraw goszczących na wigilijnym stole są już domyślnie keto lub wymagają tylko niewielkich zmian, aby takimi się stać? Wśród nich można wymienić np.:

  • wszelkiego rodzaju mięsa pieczone – bez mącznych sosów;
  • barszcz czerwony – jeżeli zupa nie jest zabielana mąką ani nie zawiera dodatku cukru. Lepiej też ograniczyć spożycie samych buraków w zupie. Najlepiej sprawdzi się barszcz wykonany z zakwasu na bulionie mięsno-warzywnym, opcjonalnie zabielany śmietaną;
  • śledzie w śmietanie;
  • jajka faszerowane łososiem, tuńczykiem lub podawane z majonezem;
  • sałatki z niskowęglowodanowymi warzywami;
  • pierogi – z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z mięsem lub serowe bez ziemniaków już mogą uchodzić za keto pierogi. Należy jednak wykonać je z innej mąki niż pszenna, np. lnianej, migdałowej oraz dodatkiem jaj i gumy guar, która zastąpi gluten;
  • pasztet – bez dodatku pieczywa;
  • bigos;
  • karp – wystarczy pominąć panierkę lub użyć do jej wykonania mąkę kokosową.

Przepis na wigilijny pierniczek – keto deser

Wcale nie musisz odmawiać sobie wypieków w ramach keto wigilii! W większości przypadków wystarczy zamienić mąkę i cukier na wersje ketogeniczne. Dzięki takiej metodzie możesz cieszyć się sernikiem, tartą, makowcem, czy babeczkami. Może okazać się jednak konieczna zmiana proporcji, aby zachować prawidłową konsystencję.

Mamy dla ciebie dokładny przepis na ciasto, którego nie może zabraknąć na stole wigilijnym. Do przygotowania piernika bożonarodzeniowego bez miodu i glutenu będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 70g mąki kokosowej;
  • 60g mąki migdałowej;
  • 80ml śmietanki 30% (lub więcej do podlania);
  • 4 jajka;
  • 150g masła;
  • 20g przyprawy do piernika bez cukru i mąki;
  • 2 łyżeczki kakao;
  • 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
  • 120g erytrolu lub ksylitolu w pudrze.

Zacznij od podgrzania masła w niewielkim garnku. Dodaj do niego śmietankę, słodzik, kakao i przyprawę. Mieszaj energicznie aż do połączenia się wszystkich składników. Przełóż masę do sporej miski i odstaw do wystygnięcia. Gdy będzie już chłodna, dodaj do niej mąki i oddzielone od białek żółtka. Jeśli pojawią się trudności z mieszaniem ciasta, dodaj odrobinę śmietanki.

Ubij białka na sztywną pianę, z dodatkiem szczypty soli. Dodaj ją do ciasta, razem z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta – jeśli jest całkiem zbita, dodaj jeszcze troszkę śmietanki lub wody. Przełóż całość do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch wygładź zmoczoną szpatułką.

Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu przez 45-55 minut. Przed wyciągnięciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne w środku. Odstaw je do całkowitego wystudzenia. Jeśli marzy ci się keto wigilia z pierniczkiem staropolskim, możesz na tym etapie przekroić go na 2 lub 3 blaty i dodać pomiędzy nie konfiturę lub powidła bez cukru.

To jeszcze nie koniec! Czym są bowiem ciasta i pierniczki świąteczne bez polewy? Do jej wykonania przygotuj:

  • 50g masła;
  • 25ml śmietanki 30%;
  • 25g kakao;
  • 2 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu;
  • opcjonalnie do udekorowania: bezcukrowy dżem lub powidła, orzechy, bezcukrowe posypki, płatki kwiatów.

Rozpuść masło w rondelku i wymieszaj je ze śmietanką i słodzikiem. Następnie dodaj kakao i mieszaj energicznie, aż składniki się połączą i stworzą razem błyszczącą, jednolitą masę. Piernik połóż na kratce, pod którą powinien znajdować się papier do pieczenia, aby oszczędzić ci sprzątania. Wykładaj polewę na piernik łyżką, aż do całkowitego, jednolitego pokrycia ciasta od góry i boków. Posyp wybraną jadalną dekoracją jeszcze zanim polewa się wychłodzi i zastygnie. To ciasto nabiera smaku wraz z upływem czasu, dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej.

Jak widzisz, opcji świątecznych dań na keto wigilię jest naprawdę wiele, a więc wcale nie musisz się ograniczać w Boże Narodzenie. Nie musisz martwić się przygotowywaniem kilku różnych wersji tych samych potraw. Nasze sprawdzone keto przepisy na święta z pewnością posmakują każdemu w twojej rodzinie.

Powiązane:

Archiwum: styczeń 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Jak bezpiecznie zakończyć dietę ketogeniczną i przejść na węglowodany

Następny artykuł

Produkty niskowęglowodanowe – tabela i najważniejsze informacje

Zobacz też