Keto pączki – przepis na pyszne wypieki

Dieta ketogeniczna, niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa zyskuje na popularności. Jest dietą eliminacyjną, która zakłada zwiększenie ilości tłuszczów w diecie i uczynienie z nich źródła energii. Co można jeść na diecie? Czym są keto pączki? Podpowiadamy!

W skrócie:

  • Dieta ketogeniczna to popularna dieta eliminacyjna, oparta na wysokim spożyciu tłuszczów i minimalizacji węglowodanów. ✔️
  • Keto pączki są słodkimi deserami zgodnymi z dietą keto, które można przygotować z mąki migdałowej, mleka migdałowego, erytrytolu i tłuszczu. ✔️
  • Przepis na pieczone keto pączki obejmuje mieszanie suchych składników (mąka migdałowa, soda oczyszczona, erytrytol) oraz mokrych składników (jajka, ocet, mleko migdałowe, olej) i pieczenie ich przez 20 minut. ✔️
  • Keto pączki można również usmażyć na patelni, a następnie posypać je erytrytolem w pudrze lub nadziać dżemem, lub kremem. ✔️
  • Oponki serowe są innym deserem keto, które można przygotować z tłustego twarogu, jajek, mąki kokosowej, proszku do pieczenia, wanilii, słodzika i smalcu. ✔️

Keto pączki – jakie składniki będą potrzebne?

Podstawową zasadą diety ketogenicznej jest zminimalizowanie ilości dostarczanych z pożywieniem węglowodanów, które do tej pory stanowiły źródło energii. Ich miejsce mają zająć tłuszcze, dlatego też dieta keto to niemal 90% tłuszczów, a jedynie około 10% węglowodanów. Taka zmiana powoduje wejście organizmu w stan ketozy, co początkowo może objawiać się w dość nieprzyjemny sposób, dając symptomy nasuwające na myśl chorobę wirusową (keto grypa). 

Choć z diety należy wyeliminować cukier oraz mąkę pszenną, nie oznacza to, że osoby na diecie keto nie mogą sięgać po słodkie desery. Przykładem mogą być keto pączki. Z jakich składników powinieneś korzystać? Przede wszystkim zastąp mąkę pszenną, mąką migdałową, przygotuj mleko migdałowe, sodę oczyszczoną i tłuszcz – olej lub smalec.

Przepis na pączki pieczone w piekarniku

Jeśli wcześniej nie próbowałeś pieczonych pączków, teraz jest odpowiedni moment. Na diecie keto możesz poznać całkiem nowe smaki i sposoby przyrządzania tradycyjnych potraw i wypieków. Keto pączki przygotujesz z zastosowaniem najważniejszych zasad diety wysokotłuszczowej. 

W jednej misce wymieszaj suche składniki – mąkę migdałową (2 szklanki), sodę oczyszczoną (2 łyżeczki), erytrytol (400 g). Do drugiej miski wbij 4 jajka, dodaj łyżkę octu, 2 łyżki mleka migdałowego i 1 łyżkę oleju. Wymieszaj mokre składniki, a następnie połącz je z suchymi i dokładnie połącz. Możesz w tym celu użyć miksera. 

Gdy uzyskasz gładką masę, przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciskaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną smalcem. Piecz pączki w temperaturze 190℃ przez około 20 minut. Udekoruj je własnoręcznie wykonanym lukrem (połącz sok z cytryny ze słodzikiem).

Dieta ketogeniczna – pączki smażone

Małe, pyszne, posypane cukrem pudrem pączki w sam raz dla osób będących na diecie ketogenicznej możesz także usmażyć na patelni. Jeśli lubisz nadziewane wypieki, przygotuj niesłodzony dżem. Inne składniki, które będą potrzebne to serek śmietankowy, jajka, mąka kokosowa, proszek do pieczenia, erytrytol w pudrze, smalec wieprzowy. Przygotowanie zajmie niewiele czasu, przepis jest wyjątkowo prosty.

  1. W misce musisz wymieszać składniki – serek (200 g), 2 jajka, mąkę kokosową (40-60 g) i łyżeczkę proszku do pieczenia.
  2. Wymieszaj wszystko na gładką masę, z ciasta formuj małe kulki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż keto pączki, obracając je co chwilę.
  3. Gotowe posyp erytrytolem w pudrze. Możesz też nadziać je dżemem lub kremem czekoladowym czy też orzechowym.

Pamiętaj ‍

Nadzienie do pączków smażonych powinno być bez cukru. 

Tłusty czwartek – czas na wypieki keto

Pączki niskowęglowodanowe bez glutenu, laktozy i cukru, sporządzone według poniższego przepisu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Mogą je jeść zarówno osoby stosujące się do zaleceń diety keto, paleo, jak i bezglutenowej. Do ich wykonania musisz mieć:

  • śmietankę kokosową;
  • mąkę migdałową;
  • mąkę kokosową;
  • jajko;
  • bezglutenowy proszek do pieczenia;
  • słodzik w zastępstwie cukru;
  • smalec do smażenia;
  • wiórki kokosowe, stewia w proszku do ozdobienia pączków.

W misce przygotuj ciasto, łącząc ze sobą obie mąki, jajko, proszek do pieczenia i słodzik. Z ciasta formuj kulki i smaż na patelni. Gotowe keto pączki możesz posypać słodzikiem w pudrze, wiórkami kokosowymi, a także samodzielnie wykonanym lukrem (mleko kokosowe połącz z sokiem z limonki). Inną opcją jest polewa czekoladowa przygotowana z oleju kokosowego i kakao.

Oponki serowe – deser keto

Zamiast pączków warto zaserwować oponki serowe. Niezbędne składniki to:

  • tłusty twaróg;
  • jajka;
  • mąka kokosowa;
  • proszek do pieczenia;
  • wanilia;
  • słodzik;
  • smalec do smażenia.

Twaróg (200 g), 2 jajka, mąkę kokosową (30 g), łyżeczkę proszku do pieczenia, wanilię i słodzik połącz aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto nie powinno być zbyt zbite, aby z łatwością uformować wałeczek i ukształtować oponkę. W głębokim rondelku rozpuść smalec i smaż oponki. Po usmażeniu posyp je słodzikiem lub przygotuj polewę czekoladową.

Nawet przebywanie na diecie nie oznacza tylko wyrzeczeń. Masz sporo przepisów do wypróbowania, a w tłusty czwartek możesz podać smaczne keto pączki przygotowane na wiele sposobów – smażone, pieczone, z nadzieniem, lukrem lub polewą.

Powiązane:

Archiwum: luty 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Długołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe: zdrowie i uroda

Następny artykuł

Keto biszkopt – pyszny biszkopt kokosowy

Zobacz też