Udziec z sarny – jak smacznie go przyrządzić?

Mięso to najlepsze źródło tłuszczów i białka, jeśli chodzi o dietę ketogeniczną. Jednak, by zachować zdrowie, warto sięgać po wysokiej jakości produkty. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak smacznie przyrządzić udziec z sarny!

Mięso na diecie ketogenicznej musi być przede wszystkim zdrowe. Najlepiej jeśli pochodzi ze sprawdzonego źródła, np. z certyfikowanych ekologicznych gospodarstw. Okazjonalne jedzenie dziczyzny ma dobry wpływ na organizm w ketozie. Być może nie jest tłusta, ale za to bardzo zdrowa!

Dieta keto – czy każde mięso jest dobre?

Niektórym wydaje się, że aby wejść w stan ketozy, nie jest ważne, jakie produkty spożywamy, bo liczy się tylko by były bogate w tłuszcze i białko. Niestety, nie jest to takie proste. Dieta keto powinna opierać się na zdrowych tłuszczach, pochodzących ze zbilansowanych posiłków, a nie wysokoprzetworzonych lub pełnych konserwantów produktów. Dlatego nawet wybór mięsa nie jest tutaj przypadkowy. Między innymi należy unikać: szynek, parówek, kiełbas czy pasztetów

Jakie tłuszcze są dobre na keto?

Dieta keto opiera się przede wszystkim na jakościowych produktach. Jeśli szukasz odpowiedniego źródła tłuszczy, mogą to być, m.in.:

  • tłuste mięso – wołowina, wieprzowina, baranina
  • drób – najlepiej ze skórką
  • dziczyzna – może nie jest tłusta, za to również bardzo zdrowa
  • tłuste ryby
  • jaja z wolnego wybiegu
  • awokado
  • oliwa z olejek, olej kokosowy, smalec i masło

Pomysły na obiad z dziczyzny – sarnina

Ciekawym urozmaiceniem diety jest przygotowanie obiadu z dziczyzny. Mięso sarny należy do najbardziej soczystych w tej kategorii! Ma delikatny, lekko słodki smak i nie posiada ścięgien. Sarninę można przyrządzić na wiele różnych sposobów, np. jako gulasz, pieczeń, zrazy lub steki. Poniżej znajdziesz ciekawe pomysły na sarninę, w tym – prawdziwy rarytas – udziec z sarny!

Gulasz z sarny

Potrzebne będą: 800 g mięsa, 100 g oleju kokosowego, 400 ml przecieru pomidorowego, 60 g pietruszki, 4 ząbki czosnku, 130 g cebuli 170 g marchwi, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 5 ziarenek pieprzu, 2 łyżeczki rozmarynu, 4 ziarenka jałowca, sól. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 3 cm kawałki. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym, przez 5 min z każdej strony. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Poczekać, aż nabiorą złocistego koloru, a wtedy dodać przecier oraz przyprawy. Dusić przez 2,5 godziny, czasem mieszając. Dodać pokrojoną marchew i pietruszkę. Gotować przez kolejne 30min i gotowe!

Marynowany udziec z sarny

Potrzebne będą: 4 marchewki, 3 cebule, 4 pietruszki, 1 seler, 150 ml oliwy, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kolendra, sól i pieprz. Na początek pokrój cebulę w kostkę, a resztę warzyw zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wymieszaj całość, dodaj oliwę i przyprawy i wymieszaj ponownie. Przełóż warzywa do dużego naczynia, umieść w nim mięso i przykryj z każdej strony przygotowaną mieszanką. Włóż naczynie do lodówki i codziennie mieszaj. Po upływie 4 dni, przełóż całość do naczynia żaroodpornego i piecz przez 3-4 godziny w 180 stopniach. Gotowe danie przełóż na talerz.

Udziec z sarny – miła odmiana

Będąc na diecie keto zwykle jada się duże ilości mięs i ryb. Warto czasami spróbować mniej tłustego mięsa, jako urozmaicenie codziennej diety. Taki posiłek, jedzony od czasu do czasu, nie zepsuje Twoich starań, ponieważ dziczyzna jest bardzo zdrowa!

Powiązane:

Archiwum: marzec 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Keto desery z mascarpone – jak przygotować, jakie składniki wybrać?

Następny artykuł

Ciasteczka keto maślane z czekoladą – sprawdzony przepis

Zobacz też