Keto racuchy i placki z cukinii – idealne propozycje śniadaniowe

Coraz więcej osób korzysta z efektywnej diety ketogenicznej, trudno się dziwić, skoro przynosi tak dobre wyniki. Powstają nowe przepisy na posiłki śniadaniowe, obiadowe, na kolację oraz przekąski keto. Doskonałym przykładem na posiłki śniadaniowe są placki z cukinii i keto racuchy.

Dietę ketogeniczną można zaplanować samodzielnie lub poprosić o to dietetyka, a najwygodniej zamówić catering dietetyczny, a to zazwyczaj rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie posiłków. Zakładając, że tobie czasu nie brak, sprawdź, jak zrobić keto racuchy i placki z cukinii.

Przepis na keto racuchy

Amatorów na keto racuchy nie brakuje, a tym bardziej w diecie ketogenicznej, gdzie słodkiego należy się wystrzegać. Na pewno ten przepis przypadnie do gustu wielu osobom. Przepis na keto racuchy jest niezwykle prosty, nie trzeba mieć wykształcenia gastronomicznego, aby w krótkim czasie przygotować pyszne śniadanie. Zatem, jak się robi keto racuchy i jakie produkty należy kupić?

Składniki:

  • 60 g serka śmietankowego tłustego;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżki mąki kokosowej;
  • słodzik do smaku, na przykład erytrytol, stewia i ksylitol;
  • wanilia lub cynamon do smaku;
  • tłuszcz do smażenia, na przykład smalec.

Przygotowanie:

Żółtka należy oddzielić od białek, następnie wymieszać z serkiem. Dodać mąkę kokosową i wymieszać, aż masa stanie się gładka. Można dołożyć wanilię lub cynamon, ale to już zależy, kto co lubi, i słodzik, także do smaku. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z resztą. Keto racuchy trzeba smażyć na dużej ilości tłuszczu, może być na smalcu, maśle klarowanym lub oleju kokosowym.

Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy, choć aby podbić makro można na racuchy położyć nieco tłuszczu do wchłonięcia. Podawać można z serkiem mascarpone, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną (36% bez cukru) lub z dżemem na przykład porzeczkowym (z owoców niskowęglowodanowych bez cukru). Z porcji powinno wyjść około 18–20 sztuk racuchów. Smakują wyjątkowo pysznie, a można je wykorzystywać na śniadanie, kolację lub usmażyć więcej i jeść jako przekąskę. Kolejnego dnia smakują równie dobrze. To posiłek nieposiadający glutenu, optymalnie niskowęglowodanowy.

Keto placki z cukinii

Jeśli w swojej diecie ograniczasz podaż węglowodanów, to przepis na keto placki z cukinii jest właśnie dla ciebie. Placuszki są zdrowe i bardzo smaczne, zatem jak zrobić niskowęglowodanowe danie z cukinii?

Składniki:

  • jedna dość duża cukinia (około 400g);
  • 4 łyżki oleju kokosowego, zamiennie smalec lub masło klarowane;
  • łyżeczka soli himalajskiej;
  • dwa jajka;
  • pieprz;
  • jedna cebula.

Przygotowanie:

Czas przygotowania keto racuchów z cukinii jest również krótki, 15–25 minut na odsączanie cukinii i 20 minut na zrobienie placków. Cukinię należy umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, po czym przełożyć ją na sito i posolić, lekko zamieszać, poczekać aż puści soki.

Po około 15–25 minut odcisnąć cukinię, na przykład przez gazę. Drobno posiekać cebulę, dodać ją do cukinii wraz z jajkami i pieprzem, dokładnie wymieszać. Konsystencja placków musi być dość gęsta tak, by się placki nie rozlatywały podczas smażenia. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką nakładać cienkie placki, które należy smażyć z obu stron, aż się zarumienią. Po usmażeniu można podawać je z przeróżnymi sosami, na przykład z czosnkowym, sojowym lub pomidorowym. Można je wykorzystać przy okazji różnych posiłków, także następnego dnia smakują dobrze.

Zalety diety ketogenicznej

Bez wątpienia zaletą diety ketogenicznej jest fakt, że w ciągu pierwszych 2–3 miesiącach samopoczucie jest znakomite, następuje spadek masy ciała, a energia rośnie. Do głównych zalet diety ketogenicznej zaliczyć więc można:

  • wspomaganie walki z insulinoopornością;
  • regulacja wydzielania insuliny;
  • ograniczenie apetytu na słodycze;
  • zapewnienie uczucie sytości;
  • spektakularne wyniki w spadku wagi.

Należy jednak pamiętać, że jak w każdej z diet i tutaj są przeciwwskazania, takie jak:

  • choroby nerek;
  • problemy z pracą trzustki;
  • problemy z wątrobą;
  • obciążenie metabolizmem ciał ketonowych;
  • negatywny wpływ na gospodarkę hormonalną.

Aby upewnić się, że dieta ketogeniczna jest właśnie dla ciebie i możesz jeść keto racuskontaktuj się ze swoim lekarzem albo z dietetykiem. Podczas diety mogą wystąpić skutki uboczne, jak częstomocz, kamica moczanowa, bóle w dolnej części brzucha, zwiększenie stężenia kwasu moczowego oraz negatywny wpływ na perystaltykę jelit. Dieta jest smaczna i nie sprawia zbyt wielu problemów w przygotowaniu posiłków.

Powiązane:

Archiwum: luty 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Olej z konopii siewnej – właściwości i zastosowanie. Kiedy stosować konopie i na czym polega ich skuteczność?

Następny artykuł

Dlaczego nie mogę wejść w ketozę: przyczyny i objawy

Zobacz też